Ressursbank
Vest-Sahara- Okkupasjonen
Bakgrunn og Historie
Vest-Sahara, en tidligere spansk koloni, har vært gjenstand for en langvarig konflikt siden Spania trakk seg ut i 1975. Området har historisk vært bebodd av saharawiske nomadefolk, og Spania beholdt kontrollen over territoriet fra slutten av 1800-tallet frem til midten av 1900-tallet. Da Spania trakk seg ut, var det forventet at en folkeavstemning om selvbestemmelse skulle finne sted, men Marokko og Mauritania gjorde krav på territoriet.
I 1975 avsa Den internasjonale domstolen (ICJ) en rådgivende uttalelse som slo fast at marokko og Mauritania ikke hadde en legitim historisk suverenitet over Vest-Sahara, og at saharawiene hadde rett til selvbestemmelse. Marokko og Mauritania ignorerte domstolens konklusjoner og rykket inn i territoriet, slik at halve Vest-Saharas folk ble kastet på flukt. De er fortsatt flyktninger, fem tiår senere. Spania lukket øynene for sine folkerettslige forpliktelser, og inngikk en hemmelig avtale med Marokko og Mauritania om at de kunne ta over territoriet, uten at det saharawiske folket fikk sin rett til uavhengighet innfridd Samtidig inngikk Spania en hemmelig avtale med Marokko og Mauritania (Madrid-avtalen), hvor de delte kontrollen over territoriet uten å ta hensyn til saharawienes ønsker.
Den saharawiske frigjøringsbevegelsen, Polisario-fronten, motsatte seg denne utviklingen og erklærte selvstendighet i 1976 under navnet Den saharawiske arabiske demokratiske republikk (SADR). Dette førte til en væpnet konflikt mellom Polisario og de marokkanske og mauritanske styrkene. I 1979 trakk Mauritania seg ut av konflikten og anerkjente Vest-Saharas rett til selvbestemmelse, men Marokko fortsatte okkupasjonen og befestet sin kontroll over store deler av territoriet.
På 1980-tallet bygde Marokko en 2700 km lang sandmur, kjent som "Berm", som delte territoriet i to: en marokkansk-kontrollert sone i vest, hvor de fleste ressursene og kystlinjen ligger, og en mindre del i øst som kontrolleres av Polisario. I 1991 ble det inngått en FN-meglet våpenhvile mellom Marokko og Polisario, med en plan om en folkeavstemning om Vest-Saharas status. FN opprettet MINURSO (United Nations Mission for the Referendum in Western Sahara) for å overvåke våpenhvilen og organisere avstemningen, men Marokko har siden blokkert denne prosessen, og konflikten forblir uløst.
Viktige aktører
En frigjøringsbevegelse som representerer saharawienes krav på uavhengighet. Organisasjonen ble dannet i 1973 og har kjempet både diplomatisk, rettslig, og militært for en selvstendig Vest-Sahara. Polisario har etablert den Saharawiske Arabiske Demokratiske Republikk (SADR), som er anerkjent av over 40 land og Den afrikanske union (AU). e administrerer også administrasjonen i flyktningleirene i Algerie, hvor over 170.000 flyktninger bor på det femte tiåret.
Regjeringen i Rabat anser Vest-Sahara som en integrert del av landet og har investert tungt i infrastruktur, økonomisk utvikling og bosetting av marokkanere i territoriet. Marokko har bygget en 2700 km lang sandmur, kjent som "Berm", som effektivt deler de okkuperte områdene fra Polisario- kontrollerte områder. Marokko har fått støtte fra land som Frankrike og USA.
En viktig aktør som støtter Polisario-fronten og huser over 170 000 saharawiske flyktninger i Tindouf-leirene. Algerie anser konflikten som et spørsmål om avkolonisering og nasjonal selvbestemmelse.
FNs rolle i konflikten har vært sentral siden 1960-tallet, da de klassifiserte
Vest-Sahara som et ikke-selvstyrt territorium. MINURSO (United Nations
Mission for the Referendum in Western Sahara) ble etablert i 1991 for å
overvåke våpenhvilen og organisere en folkeavstemning, men Marokko har
blokkert prosessen. FN har vedtatt en rekke resolusjoner som støtter
saharawienes rett til selvbestemmelse.
FN og Internasjonal Lov
FN anser Vest-Sahara som et "ikke-selvstyrt territorium" og har vedtatt flere resolusjoner som støtter en folkeavstemning om selvstendighet. Marokko har nektet å gjennomføre en slik avstemning, og konflikten har dermed forblitt uløst.
Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag avga i 1975 en rådgivende uttalelse som slo fast at Vest-Sahara verken utgjør en del av historiske Marokko eller Mauritania, og at territoriets folk har rett til selvbestemmelse
Over hundre FN-resolusjoner krever at saharawienes rett til selvbestemmelse må respekteres. Marokko har fremmet hva de omtaler som en «autonomiplan», som innebærer at Vest-Sahara skal integreres som en del av Marokko.
EU-domstolen har slått fast at internasjonale avtaler mellom EU og Marokko – slik som handels- fiskeri- og luftfartsavtaler - ikke kan omfatte Vest-Sahara uten saharawienes samtykke.
Afrikanske union (AU) anerkjenner SADR som en selvstendig stat og har oppfordret Marokko til å respektere saharawienes rettigheter. AU har vært en av de mest aktive internasjonale aktørene som støtter selvbestemmelse for Vest-Sahara.
Menneskerettigheter og Humanitære Forhold
Menneskerettighetsorganisasjoner som Amnesty International og Human Rights Watch har dokumentert systematiske brudd på menneskerettigheter i Vest-Sahara. Dette inkluderer vilkårlige arrestasjoner, tortur, forsvinninger, restriksjoner på pressefrihet og vold mot demonstranter.
Over 170 000 saharawier bor i flyktningleirer i Algerie, mange av dem siden 1975. Leirene er avhengige av humanitær hjelp fra FN og internasjonale hjelpeorganisasjoner. Mangel på mat, vann og helsehjelp utgjør en konstant utfordring.
Vest-Sahara er rikt på fosfat og har store fiskeressurser. Marokko har inngått handelsavtaler med flere land og selskaper for å eksportere disse ressursene, i strid med folkeretten. EU-domstolen har fastslått at Vest-Sahara er et separat og distinkt territorium fra landene rundt, og at handelsavtaler som gjelder territoriet forutsetter et samtykke fra det saharawiske fol
Saharawier opplever diskriminering i arbeidslivet og offentlig administrasjon, og mange føler seg som annenklasses borgere i sitt eget hjemland. Marokkos investeringer i territoriet er tilpasset Marokkos egne behov, for eksempel ved å sysselsette egne, marokkanske borgere.
Viktige Rapporter og Organisasjoner
Dokumenterer menneskerettighetsbrudd i territoriet, med særlig fokus på undertrykkelsen av saharawiske aktivister.
Overvåker situasjonen, men har begrenset mandat, da det ikke inkluderer overvåkning av menneskerettigheter.
Dokumenterer økonomisk utbytting av territoriets ressurser og arbeider for økt internasjonal oppmerksomhet.
Anerkjenner Vest-Sahara som en uavhengig stat
og har oppfordret til en løsning som respekterer saharawienes rettigheter.
Norges Holdning
Norge anerkjenner ikke Marokkos anneksjon av Vest-Sahara, og Utenriksdepartementet fraråder norske selskaper å drive næringsliv i territoriet. Det er tverrpolitisk enighet i Norge om at en løsning på konflikten må basere seg på det saharawiske folkets rett til selvbestemmelse. Flere norske organisasjoner, som Støttekomiteen for Vest-Sahara, forsvarer saharawienes rettigheter.
Ytterligere Ressurser
FN-sider om Vest-Sahara: www.un.org
Western Sahara Resource Watch: www.wsrw.org
Amnesty International rapporter: www.amnesty.org
NRK-dokumentarer om konflikten
Støttekomiteen for Vest-Sahara: www.vest-sahara.no
Konklusjon
Vest-Sahara-konflikten er en av verdens lengst uløste territorielle konflikter. Mangel på internasjonalt press og Marokkos motvilje mot en folkeavstemning har bidratt til den fastlåste situasjonen. I tillegg har økonomiske og geopolitiske interesser gjort at mange land nøler med å ta et tydelig standpunkt. Engasjement fra det internasjonale samfunnet er avgjørende for å sikre saharawienes rett til selvbestemmelse og en varig fredelig løsning.